معرفی دعوای الزام به تنظیم سند
نظر به اینکه موضوع دعوا یکی از آثار عقد است اختصاراً به تعریف عقد و انواع آن میپردازیم:
واژه «قرارداد» در زبان فارسى به معناى «عقد» به کار رفته است. عقد لفظاً به معناىِ «بستن» است. چنانکه ماده 183 قانون مدنى مىگوید: «عقد عبارت است از اینکه یک یا چند نفر در مقابل یک یا چند نفر دیگر، تعهد به امرى نمایند و مورد قبول آنها باشد» وجه تناسب معناىِ اصطلاحى و معناىِ لغوى آن است که در اثر انعقاد عقد، بین دو نفر رابطه حقوقى ایجاد مىشود و آن دو را به یکدیگر مرتبط میسازد.
قرارداد مرادف با عقد است با این فرق که در بسیاری از موارد کلمه عقد فقط در عقود معینه استعمال میشود و حال آنکه قرارداد به کلیه عقود، خواه معین باشد و یا غیر معین، که بر طبق ماده 10 قانون مدنی که میگوید: «قراردادهای خصوصی نسبت به کسانی که آن را منعقد نمودهاند در صورتی که مخالف صریح قانون نباشد نافذ است.» منعقد میگردد، گفته میشود.
مطابق ماده 184 ق.م. عقود و معاملات به لازم، جایز، خیاری، منجز و معلق تقسیم میشوند. به تعریف اختصاری هریک میپردازیم.
عقد لازم و جایز: عقد لازم آن است که هیچیک از طرفین عقد حق فسخ آن را جز در موارد خاصی که قانون معین کرده نداشته باشد. (ماده 185 قانون مدنی) عقد جایز آن است که هریک از طرفین بتواند هر وقت بخواهد آن را فسخ کند. وکالت، مضاربه، ودیعه، عاریه، جعاله از عقود جایز و بیع، اجاره، صلح از عقود لازم و رهن از جمله عقود مختلط (از یک طرف لازم و از طرف دیگر جایز) هستند.
عقد منجز آن است که تأثیر آن برحسب انشاء موقوف به امر دیگری نباشد و الا معلق خواهد بود. در عقد منجز، عقد منعقد شده و آثار عقد نیز همزمان با انعقاد بر طرفین عقد بار میشود. بهعنوان مثال در عقد بیع بهصورت منجز تملیک عین به عوض معلوم مطابق ماده 338 ق.م. محقق شده و طرفین نیز ملزم به رعایت آثار و تعهدات ناشی از عقد میباشند.
عقد بیع از جمله عقود لازم محسوب میشود که برخلاف عقود جایز با فوت و حجر و سفه یکی از طرفین بیع منحل نمیشود؛ بنابراین علاوه بر اینکه متبایعین مکلف به انجام تعهدات قراردادی یا قانونی این عقد میباشند در صورت فوت یکی از اطراف قرارداد، ورثه ملزم به انجام تعهد مورث خود میباشند. از جمله این تکالیف و تعهدات در عقد بیع، تکلیف بایع به تحویل و تسلیم مبیع است. در این خصوص ماده 362 قانون مدنی مقرر میدارد: «آثار بیعی که صحیحاً واقع شده باشد از قرار ذیل است:
1. به مجرد وقوع بیع مشتری مالک مبیع و بایع مالک ثمن میشود؛
2. عقد بیع بایع را ضامن درک مبیع و مشتری را ضامن درک ثمن قرار میدهد؛
3. عقد بیع بایع را به تسلیم مبیع ملزم مینماید؛
4. عقد بیع مشتری را به تأدیه ثمن ملزم میکند.» بنابراین، باید گفت که دعوای تحویل و تسلیم مبیع یکی از آثار عقد بیع است مشروط بر اینکه صحیحاً واقع شده باشد.