یکی از دغدغه های کسبه در املاک تجاری میزان مالیات و پرداخت آن است به خصوص اگر این مالیات در سالیان گذشته نیز پرداخت نشده باشد.که البته لازم به ذکر است در صورت فعالیت در ملک تجاری و یا اجاره دادن آن مشمول پرداخت مالیات قرار می گیرد.
راه حل منطقی و قانونی در خصوص مالیات ملک تجاری که حتما می بایست مورد توجه قرار گیرد این است که مالک و مستاجر هرکدام اظهارنامه مالیاتی خود را داشته باشند تا پرداخت نکردن مالیات و عواقب آن متوجه مالک نشود.
همچنین می توان درضمن قرارداد اجاره دراین خصوص برای مستاجر، تعهدی ایجاد کرد که مستاجر، اظهارنامه مالیاتی ملک تجاری راهمه ساله طبق ضوابط مشخص تهیه و ارسال کند و در صورت تقصیر، مستاجر مسئول جبران خسارات وارد شده بر مالک باشد.
در این خصوص، اختلاف نظر های زیادی وجود دارد و ممکن است به روش های مختلفی اقدام به تعیین شود. به طور مثال در برخی موارد برای تعیین مالیات یک ملک تجاری ارزش تجاری و منطقه ای ملک رو لحاظ قرار می دهند و مطابق با آن مالیات سالیانه را تعیین می کنند.
ولی در بعضی موارد طبق قانون و قاعده خاصی که قانون مالیات های مستقیم صورت می گیرد که عبارتست از:
براساس ماده ۵۳ قانون مالیاتهای مستقیم برای ۷۵٪ از اجاره سالیانه باید مالیات پرداخت شود و ۲۵٪ آن معاف از مالیات است. اگر بخواهیم فرمولی کلی برای آن در نظر بگیریم میتوان آن را به این صورت محاسبه کرد که ابتدا اجاره ماهیانه خود را در ۱۲ (تعداد ماههای سال) ضرب کنید، هزینه استهلاک و تعمیرات ملک تجاری را از آن کسر کنید و سپس ۷۵ درصد آن را حساب نمایید یعنی:
{۱۲ ×(اجارهبهای ماهیانه)} × ۷۵٪ = درآمد مشمول مالیات سالانه
اما اگر مستاجر یک شخص حقوقی(برای مثال شرکت های تجاری) باشد با آنچه که گفته شد متفاوت است.
براین اساس طبق قانون مالیاتهای مستقیم اشخاص حقوقی باید مالیات اجاره را با نرخ ۲۵٪ بپردازند.
تنها مسئلهای که باید در نظر بگیرید این است که مالیات بر درآمد اجاره جز مالیاتهای تکلیفی است و توسط شخص دیگری از شخصی که باید مالیات را پرداخت نماید وصول و به سازمان امور مالیاتی کشور پرداخت میشود.
لذا قانون مستأجر را مکلف کرده است که از اجاره پرداختی به موجر (صاحب ملک) مالیات اجاره را کسر کند و مابقی اجاره را به موجر پرداخت کند. تنها موردی که باید توجه داشته باشید این است که این مورد برای اشخاص حقیقی اختیاری بوده در حالی که اشخاص حقوقی، ملزم به پرداخت و کسر مالیات از اجاره هستند. .
پس مستاجر حقوقی موظف است هرماه این مبلغ را واریز کند و در صورتی که این کار را در موعد مقرر انجام ندهد باید جریمه ماهیانه ای را پرداخت نماید.
قانون مالیات های مستقیم در مواردی برای اقشار مختلف معافیت های مالیاتی قرار داده است مواردی از جمله:
درآمد مشمول مالیات ابرازی ناشی از فعالیتهای تولیدی و معدنی در واحدهای تولیدی یا معدنی در بخشهای تعاونی و خصوصی که از اول سال ۱۳۸۱ به بعد از طرف وزارتخانه های ذی ربط برای آنها پروانه بهره برداری صادر یا قرارداد استخراج و فروش منعقد میشود، از تاریخ شروع بهرهبرداری یا استخراج به میزان هشتاد درصد (۸۰%) و به مدت چهار سال و در مناطق کمتر توسعه یافته به میزان صد در صد (۱۰۰%) و به مدت ده سال از مالیات موضوع ماده (۱۰۵) این قانون معاف هستند. همچنین به کلیه تاسیسات ایرانگردی و جهانگردی دارای پروانه بهرهبرداری از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هر ساله ۵۰ درصد معافیت مالیاتی تعلق میگیرد.
البته لازم به ذکر است فهرست مناطق دور افتاده کاملا مشخص است و نمی توان هر کسبه ای ادعای وجود ملک در منطقه دور افتاده را نماید.
همچنین بخوانید: