کودک آزاری از جمله جرایمی است که در اکثر کشور ها مورد توجه و جرم انگاری واقع شده است. کنوانسیون حقوق کودک، به طور خاص به این عمل پرداخته و منشأ وضع قوانین مشابه در بسیاری از کشور ها شده است. اصولا کودکان به دلیل ضعف و ناتوانی در دفاع از خود و تأمین نیاز های خود، در زمره گروه های آسیب پذیر جامعه می باشند که میبایست مورد حمایت های قانونی و قضایی قرار گیرند.
در ایران قانون حمایت از کودکان و نوجوانان مصوب سال ۱۳۸۱، در نه ماده به این جرم و مجازات آن پرداخته است.
در خصوص این جرم سوالات بسیاری مطرح است از جمله اینکه کودک دقیقا به چه کسی اطلاق می شود؟ به چه رفتار هایی دقیقا کودک آزاری اطلاق می شود؟ و مجازات این جرم در قانون چیست؟
در این مطلب میخوانید:
کودک آزاری مطابق قانون به چه معناست؟
کودک آزاری، مجموع رفتارهایی است که عمدتا توسط والدین یا مراقبین کودک از جمله مسوولین مراکز نگهداری از کودکان مانند مربیان مهد و شیرخوارگاه ها و …انجام می شود به نحوی که به حقوق کودک لطمه وارد شود و یا نادیده انگاشته شود.کودک آزاری از طریق انواع رفتار ها از جمله انواع خشونت های فیزیکی، کلامی، آزار های روحی و جنسی و همچنین غفلت و تسامح عمدی مراقبین قابل تحقق است. شاید در گذشته مفهوم کودک آزاری بیشتر، خشونت های فیزیکی و آسیب های جسمانی را شامل می شد اما امروزه با پیشرفت تمدن بشری، این مفهوم، شکل گسترده تری به خود گرفته و حتی اخیرا برخی استفاده از کودکان برای جذب مخاطبین در فضای مجازی و به خصوص اینستا نیز بسیار مورد توجه حامیان حقوق کودک قرار گرفته است و این عمل را مصداقی از کودک آزاری دانسته اند.
برخی از پدر ها و مادر ها اشتباها مرتکب رفتارهایی در مواجهه با کودک خود می شوند که به عقیده خودشان برای تربیت کودکشان ضروری است. از جمله ضرب و شتم، کبود کردن بدن، کشیدن مو، سوزاندن دست یا اعضای بدن و… اما باید دانست این رفتار ها نه تنها موجب تأدیب و تربیت کودک نمی شود بلکه به دلیل آثار سوئی که بر سلامت روحی و جسمی کودک دارد، کودک آزاری تلقی شده و در صورت اثبات، برای آن مجازات نیز وضع گردیده است. بنابراین مراقبین کودک نمی توانند به بهانه تربیت کودک، آنگونه که دلخواه خود می دانند با وی رفتار نمایند.
یکی از انواع دیگر کودک آزاری، آزار های جنسی می باشد که بسیار شاهد ارتکاب آن می باشیم، از جمله تجاوز به تمامیت جسمانی کودک، لمس بدن وی، دید زدن بدن وی و نقض حریم شخصی او، همه از مصادیق خشونت علیه کودکان می باشد.